Sposób przygotowania:
Faworki
Przygotowanie: Masło utrzeć z żółtkami,dodając na końcu całe jajko.Do utartej masy dodać przesianą mąkę,śmietanę,spirytus lub ocet,wszystko razem dokładnie wymieszać.Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę,wyrobić,wałkować cienko partiami,wycinając nożem lub radełkiem pasy szerokości 3 centymetrów. Pasy krajać w ukośne kawałki o długości 15 centymetrów.W środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie na 4-5 centymetrów,przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta. Faworki smaży się na rozgrzanym tłuszczu w płaskim rondlu.Przewraca się delikatnie dwoma widelcami.Faworki powinny mieć jasnozłoty kolor. Po usmażeniu wyjąć faworki na sito lub półmisek,wyłożony bibułą w celu ich osączenia z tłuszczu.Potem ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem z wanilią.