Sposób przygotowania:
Faworki, czyli chrust z rumem
Mąkę przesiewamy do miski z solą i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miękkie masło, śmietanę, jajka, rum i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite i dość miękkie, ale nie powinno się kleić do palców. Gdy wyrobimy ciasto musimy "wbić w nie powietrze". Możemy to zrobić przepuszczając je 2- 3 razy przez maszynkę do mięsa lub uderzając mocno wałkiem w ciasto leżące na stolnicy.
Gdy ciasto będzie gotowa dzielimy je na 3- 4 części, które rozwałkowujemy, kroimy w paseczki 2x10 cm i nacinamy po środku przekładając pasek. W garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na gorącym smalcu faworki z obu stron. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem :)
Gdy ciasto będzie gotowa dzielimy je na 3- 4 części, które rozwałkowujemy, kroimy w paseczki 2x10 cm i nacinamy po środku przekładając pasek. W garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na gorącym smalcu faworki z obu stron. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem :)
rozmarzona.marzena
zozolek
2milutka
ja daje łyzeczke octu i też świetne są:)
Ilonar2301
zbysiowa
-Natka-