Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Faworki, czyli chrust z rumem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne słodkie chruściki, których nie może zabraknąć w karnawale - czyli faworki z dodatkiem rumu.

Faworki, czyli chrust z rumem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki, czyli chrust z rumem

 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 2 jaja
  • około 100 ml kwaśnej śmietany
  • 3 szczypty soli
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki cukru pudru+ cukier puder do posypania
  • około 1 kg smalcu

Sposób przygotowania:

Faworki, czyli chrust z rumem
Mąkę przesiewamy do miski z solą i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miękkie masło, śmietanę, jajka, rum i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite i dość miękkie, ale nie powinno się kleić do palców. Gdy wyrobimy ciasto musimy "wbić w nie powietrze". Możemy to zrobić przepuszczając je 2- 3 razy przez maszynkę do mięsa lub uderzając mocno wałkiem w ciasto leżące na stolnicy.



Gdy ciasto będzie gotowa dzielimy je na 3- 4 części, które rozwałkowujemy, kroimy w paseczki 2x10 cm i nacinamy po środku przekładając pasek. W garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na gorącym smalcu faworki z obu stron. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem :)
Faworki, czyli chrust z rumem
Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Faworki, czyli chrust z rumem
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski i nacinamy.
Faworki, czyli chrust z rumem
Następnie paseczki przewijamy na kształt faworków.
Faworki, czyli chrust z rumem
Faworki smażymy na rozgrzanym smalcu na lekko złoty kolor.

Tagi:

faworki chrust