Sposób przygotowania:
Faworki luksusowe
Mąkę należy przesiać przez sito na stolnicę,następnie posiekać ją z masłem, dodać żółtka,jajka i śmietanę.Ciasto trzeba dokładnie wyrobić.Zaraz przed końcem wyrabiania trzeba je posolić oraz wlać do niego rum,Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 1.5mm. posypując oczywiście niewielką ilością mąki.Pokroić nożem w paski szerokości około 3.5cm i długości 9cm.Na środku każdego paska zrobić nacięcie pozwalające na utworzenie z niego węzła [Tak jak w faworkach domowych]. Utworzone z pasków faworki należy smażyć z obu stron na kolor jasnożółty w rondlu z rozgrzanym olejem.Po usmażeniu najlepiej wyjąc je na papierowe ręczniki lub serwetki aby osączyć je z tłuszczu.Następnie ułożyć je na półmiskach/talerzach aby ostygły. Gdy już trochę ostygną można je posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Smacznego.