Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2824]

Faworki na rumie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast skórki z pomarańczy można dodać skórkę z cytryny.

Faworki na rumie

Składniki:

Faworki na rumie

 

  • mąka pszenna 2 szkl
  • rum 3 łyżki
  • masło
  • 5 dag
  • żółtka 4 szt
  • śmietana gęsta 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki na rumie
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, posiekać. Żółtka z cukrem waniliowym, śmietaną i rumem utrzeć. Dodać skórkę pomarańczową, sok z cytryny, wymieszać. Wlać do mąki i wyrobić ciasto. Następnie przez 10 minut wybijać ciasto drewnianym wałkiem [aż ukażą się pęcherzyki powietrza] gotowe ciasto, rozwałkować. Kroić na paski o dł.10 cm szer 2 cm. Na środku zrobić nacięcie i przewinąć koniec paska. Smażyć na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust