wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Faworki ulubione

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kto z nas nie uwielbia slodkosci? Faworki, proste w wykonaniu smakuja kazdemu. Przepis pochodzi z zeszytow mojej babci i mamy.

Faworki ulubione

Składniki:

Faworki ulubione

 

  • 20 dkg maki;
  • 4 zoltka;
  • 3 lyzki gestej smietany;
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia;
  • 1 lyzka spirytusu;
  • cukier waniliowy;
  • lyzka miekkiego masla;
  • 2 kostki smalcu lub inneog tluszczu do smazenia;
  • szczypta soli;
  • cukier puder na posypanie

Sposób przygotowania:

Faworki ulubione
Zoltka ubic z cukrem, dodac maslo. Jesli maslo jest za twarde nalezy je odrobine podgrzac i ostudzone dodac. Nastepnie do jajecznej masy dodac odrobine spirytusu, przesiana make, smietane i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobic, zagniesc tak, by ladnie odchodzilo od rak. Make nalezy dodawac stopniowo. Nastepnie cienko rozwalkowac mniejsze czesci ciasta i pokroic je w paski. Kazdy z paskow przeciac po srodku i jeden z koncow przeciagnac przez naciecie. Faworki smazyc na goracym tluszczu na zloty kolor. Wyjac z tluszczu i odsaczyc na papierowym reczniku badz specjalnej siatce. Posypac cukrem pudrem, wymieszanym z odrobina cukru waniliowego. SMACZNEGO!!!