thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Fig-larna sałatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sałatka owocowa ze szpinakiem, fetą i orientalnym dressingiem

Fig-larna sałatka

Składniki:

Fig-larna sałatka

 

  • Na każdą porcję:
  • garść liści szpinaku
  • 1 figa
  • 1/2 gruszki
  • kilka kulek czerwonych słodkich winogron
  • ser feta
  • orzeszki piniowe( lub włoskie)
  • rzeżucha
  • Na sos:
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron( lub oliwy z oliwek)
  • 1 łyżeczka: sosu sojowego, miodu, soku z limonki, sezamu
  • posiekana natka kolendry

 

 

Sposób przygotowania:

Fig-larna sałatka
Figę pokroić w 8 ki, winogrona na połówki. gruszkę w półplastry (wzdłuż). Na talerzu ułożyć liście szpinaku, dodać pokrojony w kostkę lub pokruszony ser feta( ilość zależy od indywidualnych upodobań). Sos wykonać z podanych składników, wymieszać dokładnie, polać sałatkę, ozdobić rzerzuchą, podawać od razu.