zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Figa z makiem - babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dlaczego babka figa z makiem ? A dlatego, że do tej babki użyłam konfitury figa z makiem. Jeśli znajdziecie taką konfiturę w sklepach to polecam bo jest pyszna.

Figa z makiem - babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Figa z makiem - babka

 

  • 220 g konfitury carskiej figa z makiem
  • 250 g margaryny Kasia ( miękkiej )
  • 300 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Figa z makiem - babka
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, potem ciągle ucierając dodawać po jajku. Następnie dodać konfiturę, wymieszać i przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem. 
Figa z makiem - babka
Etap 1 margarynę utrzeć z cukrem dodac jajka konfiturę i wymieszac.
Figa z makiem - babka
Etap 2 mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Figa z makiem - babka
Etap 3 gotowe ciasto przełożyć do foremki .
Figa z makiem - babka
Etap 4upiec i wystudzić a potem posypać cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka mak