Sposób przygotowania:
przepyszna babka z posybką migdałową
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło , cukier waniliowy oraz cukier i cztery łyżki letniej wody ucieramy na bardzo kremowo. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodajemy po łyżce oleju nie przestajemy ucierać. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do jednej miski , dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy. Na żółtka przesypujemy mąkę, na mąkę przekładamy ubita pianę i delikatnie w jedną stronę meiszamy drewnianą łyżką. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej części dodajemy pół szklanki maku - mieszamy. Do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao - mieszamy , a do trzeciej dodajemy łyżkę mąki pszennej i również mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Przelewamy jako pierwsze ciasto bez dodatków, czyli białe. Następnie na białe wylewamy ciasto z kakao i na sam wierzch wylewamy ciasto z makiem. Pieczemy ok 65 minut. w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Na upieczoną i ostudzoną babkę polewamy polewę i posypujemy posypką migdałową. Smacznego
sylwia17