agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

filet drobiowy w migdałach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nie masz pomysłu na danie mięsne -to może być przepis dla Ciebie.

filet drobiowy w migdałach

Składniki:

filet drobiowy w migdałach

 

  • 1 filet drobiowy
  • 1 jajko
  • 3 dag mąki
  • 100 ml bulionu
  • 4 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki oleju
  • 4 dag mieszanki ryżu długoziarnistego i dzikiego
  • 4 połówki moreli z puszki
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki kremówki
  • 2 łyżeczki zasmażki błyskawicznej

 

Sposób przygotowania:

filet drobiowy w migdałach
Mięso umyć, osuszyć. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Mięso najpierw zanurzyć w mące, następnie w jajku, a na koniec obtoczyć w migdałach. Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu smażyć mięso ok. 15 min. W tym czasie obracać. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Morele osączyć, sok zachować. Gotowe mięso zdjąć z patelni. W tym samym tłuszczu podusić pokrojoną dymkę i morele. Oprószyć curry, podlać bulionem oraz 5 łyżkami soku z moreli. Dodać śmietanę. Gotować około 2 minut. Przyprawić solą i curry. Mięso pokroić w plastry. Podawać z ryżem i jarzynka.