szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Filet i pieczarki w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków.

Filet i pieczarki w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet i pieczarki w kapuście

 

  • 6 liści kapusty
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, wegeta

Sposób przygotowania:

Filet i pieczarki w kapuście
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy cebulę z pieczarkami na łyżce masła, pod koniec smażenia doprawiamy wegetą. Liście kapusty gotujemy ok 10 minut w lekko osolonym wrzątku, studzimy i ścinamy z nich grube nerwy. Filet z kurczaka kroimy wzdłóz na pół i rozbijamy, poledwiczki rozbijamy osobno będą do 2 gołąbków. Mięsko solimy i pieprzymy po obu stronach. Na każdym liściu układamy mięsko i pieczarki. Ciasno zwijamy i zabezpieczamy wykałaczką przed rozwinieciem sie. Układamy w garnku, podlewamy wodą gdzies do polowy wysokosci gołąbków, dodajem masło i dusimy tak długo aż będą miękkie - około 30 minut. Po wyciagnieciu usuwamy wykałaczki. Podajemy z sosem lub z keczupem.
Filet i pieczarki w kapuście
Przygotowane składniki - filety rozbite, pieczarki obrane.
Filet i pieczarki w kapuście
Pieczarki zostały usmazone z cebulką, doprawione wegetą.
Filet i pieczarki w kapuście
Mięsko i pieczarki nakładamy na liście i ciasno zawijamy.
Filet i pieczarki w kapuście
Gotowe do duszenia