Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej
SOS: Do wody włożyć kość, pokrojoną drobno cebulę oraz marchew, odrobinę soli i gotować około 15-20 min. Później dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile pogotować. Śmietanę roztrzepać z mąką, zalać wywar, zagotować i odstawić. Przyprawić według uznania.
GOŁĄBKI: Na kostce ugotować kaszę na miękko. Mięso ugotować osobno i zmielić przez maszynkę. Połączyć mięso z kaszą i podsmażoną cebulką, przyprawić solą i pieprzem- odstawić.
Z kapusty wykroić głębia gotować co chwilę ściągać ugotowane liście. Wycinać grube zgrubienia na liściach, nakładać farsz z mięsa i zwijać. Gołąbki delikatnie opiekamy na tłuszczu z obu stron, wykładamy na talerz zalewamy sosem.
Można posypać natką pietruszki.