anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam te gołąbki, często staram się je przygotować, bo rodzinka też je lubi. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam :)

Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej

SOS POMIDOROWY

  • kawałek kości wieprzowej
  • 1 marchew
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mały kubek śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 i 1/2 l wody

GOŁĄBKI + FARSZ

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej
SOS: Do wody włożyć kość, pokrojoną drobno cebulę oraz marchew, odrobinę soli i gotować około 15-20 min. Później dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile pogotować. Śmietanę roztrzepać z mąką, zalać wywar, zagotować i odstawić. Przyprawić według uznania.
GOŁĄBKI: Na kostce ugotować kaszę na miękko. Mięso ugotować osobno i zmielić przez maszynkę. Połączyć mięso z kaszą i podsmażoną cebulką, przyprawić solą i pieprzem- odstawić. 

Z kapusty wykroić głębia gotować co chwilę ściągać ugotowane liście. Wycinać grube zgrubienia na liściach, nakładać farsz z mięsa i zwijać. Gołąbki delikatnie opiekamy na tłuszczu z obu stron, wykładamy na talerz zalewamy sosem. 

Można posypać natką pietruszki.  
Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej
Kaszę ugotować na miękko na kostce rosołowej.
Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej
Ugotowane w osobnym naczyniu mięso zmielić.
Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej
Cebulkę poszatkować i podsmażyć na tłuszczu.
Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej
Przygotowany farsz nakładać na liście sałaty i zwijać.
Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej
Przygotowane gołąbki podsmażyć przed podaniem na patelni.
Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej
Gołąbki z kaszą i mięsem na kapuście włoskiej