zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Filet na śmietance soją zakrapiany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo łatwe w przyrządzeniu i smaczne filety z kurczaka

Filet na śmietance soją zakrapiany

Składniki:

Filet na śmietance soją zakrapiany

 

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 300 ml śmietany słodkiej 12%
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filet na śmietance soją zakrapiany
Filety umyć i każdy ponacinać z wierzchu w kratkę. Posolić i popieprzyć i polać sosem sojowym. Odstawić na 30 minut. Cebule obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Po upływie 30 minut rozgrzać na patelni olej. Każdy filet obtoczyć w mące i usmażyć po czym odłożyć je na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę, włożyć filety i wlać śmietankę. Zagotować mieszając do uzyskania kremowej średnio gęstej konsystencji.Podawać z ziemniakami i dowolną surówką ( ja zrobiłam z czerwonej kapusty ).