Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet nadziewany pomidorem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nic bardziej nie panuje do pomidora jak bazylia. Zaś dopełnieniem tego duetu jest majonez. Dlaczego więc nie zamknąć całek trójki w kotlecie?

Filet nadziewany pomidorem i bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet nadziewany pomidorem i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Filet nadziewany pomidorem i bazylią
Czyste mięso obieramy z błon i resztek tłuszczu, a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Pomidora polewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Połowę każdego płatu smarujemy łyżeczką majonezu, układamy plaster pomidora i kładziemy bazylię. Składamy na pół, brzegi łapiemy wykałaczką. Można lekko docisnąć, ale bardzo delikatnie aby nie wypłyną majonez. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy wolno kotlety aż się ładnie zarumienią. Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Po pięciu minutach jak lekko ostygną możemy podawać.
Filet nadziewany pomidorem i bazylią
Mięso oprószamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy majonezem.
Filet nadziewany pomidorem i bazylią
Kładziemy pomidora którego można lekko posolić a na nim układamy bazylię.
Filet nadziewany pomidorem i bazylią
Składamy na pół i spinamy brzegi wykałaczką.
Filet nadziewany pomidorem i bazylią
Na wolnym ogniu smażmy mięsko aż się ładnie zarumieni, a mięso przejdzie nadzieniem.