Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet nadziewany gołką i suszonymi pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie nie wymaga zbyt wielu przypraw, wędzony ser jest tak charakterystyczny i intensywny w smaku, że w 3/4 zaspokaja zapotrzebowanie na przyprawy.

Filet nadziewany gołką i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet nadziewany gołką i suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Filet nadziewany gołką i suszonymi pomidorami
Mięso pozbawiamy resztek tłuszczu i skóry. Ostrym nożem nacinamy z boku robiąc w filecie kieszeń. Suszone pomidory mielimy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu . Każdą gołkę dokładnie obtaczamy w pomidorach, możemy też natrzeć nimi kieszenie w środku. Wkładamy ser a brzegi spinamy wykałaczką. Do reszty pomidorów dodajemy sól i pieprz, mieszamy a następnie dokładnie nacieramy mięso na zewnątrz. Odstawiamy do lodówki na około 20 min. Smażymy bardzo wolno na rozgrzanym maśle. Jeśli zajdzie potrzeba można podlać wodą i przykryć pokrywką aby mieć pewność że mięso się przepiekło. Podajemy po lekkim ostudzeniu.
Filet nadziewany gołką i suszonymi pomidorami
Filety powinny być na tyle duże aby zmieścić w środku porcję sera,
Filet nadziewany gołką i suszonymi pomidorami
Suszone pomidory mielimy lub ubijamy w moździerzu na proszek.
Filet nadziewany gołką i suszonymi pomidorami
Kieszonki obsypujemy proszkiem z pomidorów, a następnie wkładamy ser.
Filet nadziewany gołką i suszonymi pomidorami
Smażymy bardzo wolno na rozgrzanym maśle.