jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Filet pod jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przygotowane mięso podaje w towarzystwie ziemniaków. To ciekawa i smaczna odmiana dla tradycyjnego filetu drobiowego. Jarmuż można zastąpić szpinakiem!

Filet pod jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet pod jarmużem

 

  • Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 200 g świeżych liści jarmużu,
  • 1 cebula,
  • Około 80 g sera żółtego,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Filet pod jarmużem
Z jarmużu usuwamy grube części liści. Pozostałą cześć obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je i studzimy. Między czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy odciśnięty i pokrojony jarmuż. Całość smażymy razem około 5 minut. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku. Filet porcjujemy na około 4 części, lekko rozbijamy. Tak przygotowane mięso oprószamy przyprawami i pozostawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia. Na usmażone mięso nakładamy przygotowaną masę jarmużową. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ser żółty. Całość zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Gotowe.
Filet pod jarmużem
Jarmuż oczyszczamy, a nastepnie obgotowujemy
Filet pod jarmużem
mięso porcjujemy, doprawiamy i smażymy do miękkości
Filet pod jarmużem
na cebulce przysmażmy pokrojony jarmuż, doprawiamy do smaku
Filet pod jarmużem
na miso wykładamy jarmuż, a na wierzch ścieramy ser żółty. Zapiekamy!