Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Filet pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie obiadowe, pokochasz te pieczone piersi z kurczaka z pieczarkami. Zdrowe i smaczne danie obiadowe. Fantastyczna pierś z kurczaka z pieczarkami, którą przygotujesz nawet gdy nie masz zbyt dużo czasu.

Filet pod pierzynką

Składniki:

Filet pod pierzynką

 

  • 2 podwójne filety kurczaka
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:

Filet pod pierzynką

I

Filet pod pierzynką polonezową
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, nacinamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. Mięso układamy na blaszce i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

1. Mięso myję, osuszam kroję na duże plastry, nacinam w kratkę. Doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

II

Filet pod pierzynką polonezową
Przygotowanie pierzynki z grzybów pieczarek , cebuli oraz ketchupu i musztardy.

2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju, Do cebuli dodaję, umyte, drobno pokrojone pieczarki. Przed końcem smażenia doprawiam pieprzem oraz solą, wlewam ketchup oraz musztardę i dwie minutki jeszcze smażę.

III

Filet pod pierzynką polonezową
Nakładanie farszu z pieczarek na każdy kawałek mięsa i posypanie startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku.

3. Gotowy farsz rozkładam na każdym kawałku upieczonego mięsa i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
4. Chwilkę jeszcze zapiekam w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

IV

5. Gotowe.
6. Smacznego.