VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Filet z kurczaka pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny pomysł na filet z piersi kurczaka. Mięso jest aromatyczne, kruche i soczyste. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że danie jest jeszcze bardziej syte. Polecam!

Filet z kurczaka pod pierzynką

Składniki:

Filet z kurczaka pod pierzynką

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • Słodka czerwona papryka
  • ½ główki brokułu
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżki szczypiorku
  • ½ czerwonej papryki
  • 150 g żółtego sera
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Masło do formy

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pod pierzynką
Filet z kurczaka kroimy na płaty jak na kotlety. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz słodką czerwoną papryką z każdej strony.

Mięso układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.

Paprykę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą - pokrojone różyczki brokułu, marchewkę, ser, szczypiorek, czerwoną paprykę.

Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy czosnkiem granulowanym.

Całość wykładamy na mięso.

Zapiekamy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut.

Przed końcem możemy odkryć naczynie.

Tagi:

kurczak danie