Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo szybkie do przygotowania danie. W sam raz, do przygotowania, gdy przyjdą tzw. goście bez zapowiedzi.

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Składniki:

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką

 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • ok125 g żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • płaska łyżka curry
  • oliwa do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką
Piersi z kurczaka przekrawamy w taki sposób, żeby powstały 4 porcje mięsa. Lekko je rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kurczaka.

Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wykładamy na nią kawałki mięsa. Każdy kawałek posypujemy startą na tarce marchewką oraz pokrojoną w kostkę cebulą.

Śmietanę łączymy z majonezem i przyprawą curry. Tak przygotowaną masą polewamy warzywa. Całe danie posypujemy z wierzchu utartym serem.

Mięso zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 45 minut.