Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Filet pod wiosenną pierzynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 60
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne mięso z kurczaka w aromatycznej przyprawie pod pierzynką z nowalijek. Połączenie tych smaków, to prawdziwe dzieło kulinarne

Filet pod wiosenną pierzynką

Składniki:

Filet pod wiosenną pierzynką

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • ½ główki kapusty młodej
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki majonezy
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 15 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet pod wiosenną pierzynką

I

Filet pod wiosenną pierzynką
Przygotowanie miesa, myjemy, suszymy, kroimy i doprawiamy przyprawa do kurczaka.

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plastry, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Filet pod wiosenną pierzynką
Przygotowanie warzyw oraz układanie na mięsie.

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew, obraną z nasion i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki konserwowe. Doprawiamy pieprzem oraz solą, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości.

3. Tak przygotowane warzywa rozkładamy na każdym kawałku mięsa.

III

Filet pod wiosenną pierzynką
przygotowanie sera

5. Na koniec posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.

6. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180° C.

IV

7. Danie gotowe.

8. Smacznego.