darkin

darkin

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Filet w cieście naleśnikowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miła odmiana od tradycyjnych panierowanych filetów.

Filet w cieście naleśnikowym.

Składniki:

Filet w cieście naleśnikowym.

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 20 dag żółtego sera
  • czerwona lub zielona papryka
  • puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Filet w cieście naleśnikowym.
Filety umyć, osuszyć i cienko rozbić lub przepołowić na dwa cienkie plastry. Oprószyć przyprawami- Kucharkiem, papryką mieloną, pieprzem-tak naprawdę co kto lubi. Z mąki, jajek, mleka i wody zrobić ciasto naleśnikowe. Ważne- ciasto ma być gęste! Obtaczać filety i smażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę, po usunięciu gniazda nasiennego, pokroić w małą kostkę.Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać kukurydzą, papryką i serem żółtym. Zapiekać w piekarniku ok. 5 minut w temp. 180 stopni aż ser się roztopi. Wyjmujemy i podajemy od razu na gorąco z ziemniaczkami i surówką. Polecam również wersję z pieczarkami lub szynką na wierzchu. Oczywiście wcześniej pokrojone w kosteczkę i podsmażone zwłaszcza jeśli chodzi o pieczarki.