madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Filet w marynacie jogurtowej z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej z mieszanką przypraw przygotowana na rozpalonym grillu.

Filet w marynacie jogurtowej z grilla

Składniki:

Filet w marynacie jogurtowej z grilla

 

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • Sól do smaku
  • Pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Filet w marynacie jogurtowej z grilla

ETAP 1:

Filet w marynacie jogurtowej z grilla
Umyte mięso kroimy na mniejsze kawałki.

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2:

Filet w marynacie jogurtowej z grilla
Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami

Do miski wlewamy jogurt i mieszamy z curry, słodką papryką, sokiem z cytryny, tymiankiem ( ja dodałam świeże listki) oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

ETAP 3:

Filet w marynacie jogurtowej z grilla
Obtaczamy mięso w marynacie jogurtowej .

Kawałki kurczaka wkładamy do miski z marynatą i obtaczamy dokładnie z każdej strony. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny ale czym dłużej tym lepiej. Można nawet na całą noc.

ETAP 4:

Filet w marynacie jogurtowej z grilla
Grillujemy z obu stron na rozpalonym grillu.

Wyjmujemy mięso i grillujemy z obu stron na rozpalonym grillu do momentu kiedy mięso nie będzie surowe. Podajemy z dowolną sałatą.