BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1383]

Grillowana pierś z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną pierś grillowaną w ziołach, czosnku. Pierś soczysta, krucha ale przede wszystkim smaczna.

Grillowana pierś z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grillowana pierś z kurczaka

 

  • Pierś z kurczaka podwójna 1 szt,

 

  • Marynata;
  • olej 4 -5 łyżek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • bazylia 1/2 łyżeczki,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki,
  • kolendra szczypta,
  • kurkuma szczypta,
  • czosnek 2 - 3 ząbki,

 

  • Dodatkowo ;
  • folia aluminiowa,

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś z kurczaka
Marynata:

Do miski włożyć przyprawy ziołowe, dodać olej, sól, pieprz do smaku, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać.

Pierś z kurczaka przekroić na pół, oczyścić, opłukać, osuszyć i lekko rozbić. Pierś natrzeć marynatą i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Następnie ułożyć na foli aluminiowej zwinąć i grillować po 10 - 15 minut z każdej strony. Pierś obracać aby nie przypalić.

Podawać z grillowanymi ziemniakami.
Grillowana pierś z kurczaka
Grillowana pierś gotowa do podania i spożycia