Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Grillowane szaszłyki z kurczakiemi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań z grilla. W tej wersji na patyczki nadziałam pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, pomidorki koktajlowe i szparagi.

Grillowane szaszłyki z kurczakiemi warzywami

Składniki:

Grillowane szaszłyki z kurczakiemi warzywami

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 14 szparagów zielonych
  • 28 pomidorków koktajlowych
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 małe cebule
  • przyprawa do dań z grilla
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Grillowane szaszłyki z kurczakiemi warzywami

ETAP 1:

Grillowane szaszłyki z kurczakiemi warzywami
Paprykę oraz cebulę kroimy na kawałki jak na zdjęciu

Warzywa myjemy. Szparagi przełamujemy, wyrzucamy zdrewniałe końcówki, pozostałą część szparagów kroimy na połówki.
Cebulę i paprykę kroimy na kawałki jak na zdjęciu.

ETAP 2:

Grillowane szaszłyki z kurczakiemi warzywami
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i przyprawiamy

Pierś z kurczaka opłukujemy, osuszamy, kroimy na kawałki i przyprawiamy obficie przyprawą do dań z grilla.

ETAP 3:

Grillowane szaszłyki z kurczakiemi warzywami
Na patyczki nadziewamy pierś z kurczaka i warzywa

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie: paprykę, szparagi, cebulę, pierś z kurczaka, pomidorki. Całość lekko oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek.

ETAP 4:

Grillowane szaszłyki z kurczakiemi warzywami
Szaszłyki grillujemy, co jakiś czas przekładając

Szaszłyki grillujemy, co jakiś czas przekładając na drugą stronę.