CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Grillowana pierś w czerwonym winie na cukinii

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Czas grillowania. Proponuję doskonałą pierś w czerwonym winie na cukinii i rukoli. Potrawa może być samodzielnym daniem, ale też dodatkiem do ziemniaków czy chleba.

Grillowana pierś w czerwonym winie na cukinii

Składniki:

Grillowana pierś w czerwonym winie na cukinii

mięso

"pierzynka"

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś w czerwonym winie na cukinii
Opłukane i osuszone piersi kurczaka wkładamy do miski, nacieramy zmiażdżonym jałowcem, dodajemy paprykę, miód, liść laurowy, solimy i pieprzymy. Całość zalewamy winem, tak aby pokryło mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Plasterki cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym i grillujemy z obu stron. Przekładamy na deskę i przykrywamy.

Potem grillujemy zamarynowane mięso, ok. 7 minut z każdej strony. Zdejmujemy mięso przykrywamy do odpoczęcia, następnie kroimy w grube plastry.

Jeśli mięso nie dojdzie w środku, można plasterki jeszcze krótko grillować. Podajemy na rukoli i cukinii z ziemniaczkami lub chlebem.