paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Filet w sosie piernikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Filet smażony z rozmarynem podany z sosem z pierników z nadzieniem śliwkowym , piwa miodu oraz imbiru.

Filet w sosie piernikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet w sosie piernikowym

 

  • filet z kurczaka 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • imbir do smaku
  • rozmaryn do smaku
  • miód 2 łyżki
  • piwo 3/4 szklanki
  • pierniki z nadzieniem śliwkowym 10 sztuk

Sposób przygotowania:

Filet w sosie piernikowym
Przygotować sos: Do rondla wsypać pokruszone pierniki, dodać miód oraz masło i gotować na małym ogniu energicznie mieszając aż składniki się połączą. Wlać piwo i do smaku dodać imbir, mieszać aż piwo połączy się z masą piernikową. Ryż gotujemy tak jak wskazuje instrukcja na opakowaniu. Filet opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i rozmarynem, usmażyć mięso na złoty kolor. Na talerze wykładamy ryż, usmażone mięso i polewamy sosem z pierników.
Filet w sosie piernikowym
Przygotować sos: Do rondla wsypać pokruszone pierniki, dodać miód oraz masło i gotować na małym ogniu energicznie mieszając aż składniki się połączą.
Filet w sosie piernikowym
Wlać piwo i do smaku dodać imbir, mieszać aż piwo połączy się z masą piernikową.
Filet w sosie piernikowym
Filet opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i rozmarynem, usmażyć mięso na złoty kolor.
Filet w sosie piernikowym
Ryż gotujemy tak jak wskazuje instrukcja na opakowaniu.Na talerze wykładamy ryż, usmażone mięso