jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Filet z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Filet tak przygotowany jest odrobię bardziej pracochłonny od popularnego kotleta, ale zaręczam, że jego smak zrekompensuje nam to z nawiązką. Moi domownicy byli zachwyceni!!

Filet z botwinką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z botwinką

 

  • Składniki na 2 duże porcje:
  • Jeden podwójny filet z kurczaka,
  • 1 pęczek młodej botwinki,
  • Około 4-5 dag sera żółtego,
  • Mały pęczek młodego koperku,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Sól morska świeżo mielona,
  • 2-3 łyżki oleju,

 

Sposób przygotowania:

Filet z botwinką
Fileta kurczak myjemy i osuszamy. Tak przygotowanego dzielimy na dwie porcje. Oprószamy przyprawami (solą i pieprzem). W środku każdej części nacinamy kieszeń i także ją przyprawiamy. Fileta odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę. Botwinkę myjemy i osuszamy. Gotową kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim botwinkę. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowana zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Ser kroimy w słupki lub małe plasterki. Gotową botwinką oraz serem wypełniamy wnętrze filetów . Kieszenie zamykamy spinając wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Koperek siekamy i oprószamy nim wierzch mięsa. Tak przygotowane kieszonki pieczemy około 30 minut w 180˚C do miękkości.
Filet z botwinką
liście młodej botwinki delikatnie obsmażamy
Filet z botwinką
mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy i nacinamy kieszeń
Filet z botwinką
Przygotowaną kieszeń napełniamy nadzieniem botwinkowo- serowym
Filet z botwinką
Całość dokładnie spinamy. posypujemy koperkiem i pieczemy