Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Fileciki z soli na botwinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rewelacyjna rybka, super połączenie

Fileciki z soli na botwinie

Składniki:

Fileciki z soli na botwinie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fileciki z soli na botwinie
Filety soli kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy z obu stron Liście botwinki myjemy, osuszamy i przycinamy na grubość połówek filetów, układamy na rybie i ściśle rolujemy. Roladkę spinamy wykałaczką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy bulion rybny (jeśli nie mamy, to osoloną wodę z dodatkiem białego wytrawnego wina), dodajemy pokrojoną włoszczyznę, rozgnieciony czosnek (2 ząbki), cytrynę pokrojoną w ósemki i masło (odkładamy 1 łyżkę na później). Gotujemy ok 20 min, po czym zmniejszamy gaz i delikatnie układamy w wywarze roladki z soli i gotujemy pod przykryciem ok 3 do 5 min. Roladki delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę i powoli ją zagotowujemy , dodajemy pokrojoną drobno botwinkę, czosnek w pasterkach (pozostałe 2 ząbki), sól, pieprz i sok z cytryny; na koniec zagęszczamy odrobiną masła (tym, co odłożyliśmy) Na spód talerza układamy botwinkę z sosu, na wierzch kładziemy rybę (wykałaczki wyjmujemy) i polewamy resztą sosu.