Sposób przygotowania:
Filet z czarną porzeczką
Mięso myjemy, osuszmy i dzielimy na dwie części (pojedyncze filety). W tak przygotowanych połówkach fileta nacinamy „kieszenie”. Zarówno środek nacięć jak i wierzch filetów oprószamy do smaku przyprawami. Pozostawiamy całość na około 0,5 godzimy do lodówki. Między czasie przygotowujemy nadzienie. Cebule kroimy w drobną kostkę. Miętę siekamy. Porzeczkę myjemy i osuszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przygotowane wcześniej filety napełniamy farszem. Jeżeli jest taka konieczność brzegi spinamy wykałaczkami. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i pieczemy około 30-40 minut w 180˚C. Gotowe kroimy na plastry i podajemy w towarzystwie ziemniaków.