SUPERPRZEPIS

Filet z czarną porzeczką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Filet z czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Domownicy wiedzą, że w mojej kuchni można spodziewać się nietypowych połączeń smaków. Filet nadziany porzeczką był jednak dla nich zaskoczeniem!

Składniki:

Filet z czarną porzeczką

 

  • Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • ¾- 1 szklanka czarnej porzeczki ( w zależności jak duży mamy filet)
  • Łodyga mięty,
  • Około 5 dag sera żółtego,
  • 0,5 małej cebuli,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Filet z czarną porzeczką
Mięso myjemy, osuszmy i dzielimy na dwie części (pojedyncze filety). W tak przygotowanych połówkach fileta nacinamy „kieszenie”. Zarówno środek nacięć jak i wierzch filetów oprószamy do smaku przyprawami. Pozostawiamy całość na około 0,5 godzimy do lodówki. Między czasie przygotowujemy nadzienie. Cebule kroimy w drobną kostkę. Miętę siekamy. Porzeczkę myjemy i osuszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przygotowane wcześniej filety napełniamy farszem. Jeżeli jest taka konieczność brzegi spinamy wykałaczkami. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i pieczemy około 30-40 minut w 180˚C. Gotowe kroimy na plastry i podajemy w towarzystwie ziemniaków.
Filet z czarną porzeczką
W przygotowanych filetach nacinamy kieszenie
Filet z czarną porzeczką
Umytą i osuszoną miętę drobno siekamy.
Filet z czarną porzeczką
Składniki farszu łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku
Filet z czarną porzeczką
kieszenie napełniamy farszem. ewentualnie spinamy wykałaczkami