SUPERPRZEPIS

Filet z indyka pieczony w naczyniu żaroodpornym

  • Ania321
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Filet z indyka pieczony w naczyniu żaroodpornym Więcej zdjęć (4)

Pieczony filet z indyka można podać na obiad razem z sosem, który wytopił się podczas pieczenia lub na zimno, jako wędlinę na kanapki.

Składniki:

Filet z indyka pieczony w naczyniu żaroodpornym

 

Sposób przygotowania:

Filet z indyka pieczony w naczyniu żaroodpornym
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wszystkie przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.

Smarujemy filety z indyka marynatą po wewnętrznej stronie, kładziemy jeden na drugim i związujemy ciasno sznurkiem wędliniarskim. Następnie nacieramy równomiernie wierzch marynatą. Wstawiamy mięso do lodówki pod przykryciem na minimum 12 godzin, aby się zamarynowało.

Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Smacznego
Filet z indyka pieczony w naczyniu żaroodpornym
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Filet z indyka pieczony w naczyniu żaroodpornym
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wszystkie przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.
Filet z indyka pieczony w naczyniu żaroodpornym
Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.