Sposób przygotowania:
Wigilijny karp w galarecieETAP 1:
Karpia sprawiamy, staramy się dokładnie usunąć ości. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny.
Głów karpi nie wrzucamy - ugotujemy na nich wywar.
ETAP 2:
Głowy karpi oraz umyte warzywa z włoszczyzny zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, jarzynkę.
Gotujemy bulion (ok. godziny). Bulion odcedzamy przez sito.
ETAP 3:
Do bulionu wrzucamy karpia, gotujemy ok. 12 minut. Wyjmujemy rybę, układamy ją na półmiskach.
Bulion przecedzamy przez sito, próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.
Bulionem zalewamy rybę. Dekorujemy wg uznania.