nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Karp na Wigiliny stół

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karp stanowi główne miejsce na Wigilijnym stole u każdego Polaka. Można przyrządzać go w różny sposób. Mi najbardziej smakuje karp z piekarnika.

Karp na Wigiliny stół Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp na Wigiliny stół

 

  • karp - 3 sztuki
  • vegeta - 2 łyżeczki
  • jaja - 4 sztuki
  • sól, pieprz - do smaku
  • bułka tarta - 2 szklanki
  • olej - do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Karp na Wigiliny stół
Krok 1: Oczyszczone karpie dzielimy na porcje. Następnie solimy je z każdej strony i odstawiamy w chłodne miejsce. Krok 2: Jaja rozmącamy dokładnie z vegetą. Krok 3: Do miski wsypujemy vegetę. Krok 4: Obtaczamy karpie w rozmąconym jaju i bułce tartej. Krok 5: Układamy karpia na wysmarowanej olejem blaszce i wkładamy do piekarnika na 200st. Pieczemy ok. godziny.
Karp na Wigiliny stół
Oczyszczone karpie dzielimy na porcje i solimy.
Karp na Wigiliny stół
Obtaczamy karpie w jajku wymiszanym z vegetą.
Karp na Wigiliny stół
Następnie obtaczamy naszego karpia w bułce tartej
Karp na Wigiliny stół
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny.