SUPERPRZEPIS

Filet z kurczaka w curry

  • 5
  • Bahus
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Filet z kurczaka w curry

Egzotyczna przyprawa wzmocniona pieprzem uczyni zwykłego kurczaka wykwintną potrawą.

Składniki:

Filet z kurczaka w curry

 

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 łyżki masła (najlepsze sklarowane)
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry (średnio łagodnej),
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 2 łyżki soku pomarańczowego,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w curry
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć wzłuż na połowy. Mięso posolić natrzeć przyprawą curry, popieprzyć, skropić oliwą i sokiem z pomarańczy. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć na nim filety ze wszystkich stron na złoty kolor. Mięso wyjąć. Na pozostałym po smażeniu maśle zeszklić pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Zawartość patelni przełożyć do rondla, dodać wcześniej podsmażone mięso, szklankę wody, rodzynki, i resztę marynaty. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 25 min. Miękkie filety wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Sos zagęścić (opcjonalnie) odrobiną mąki wymieszanej z niewielką ilością wody. Doprawić do smaku solą pieprzem i przyprawą curry. Zagotować. Filety ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować. Można podać również porcjowane (patrz) zdjęcie.