BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Filet z kurczaka w panierce z amarantusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po raz pierwszy wykorzystałam amarantus jako panierkę i muszę powiedzieć że kotleciki smakowały rewelacyjnie i szybko zniknęły z talerza.

Filet z kurczaka w panierce z amarantusa

Składniki:

Filet z kurczaka w panierce z amarantusa

 

  • filet z kurczaka 1 szt,
  • amarantus ekspandowany do panierowania,
  • mąka 1 szkl,
  • jajko 2 szt,
  • czosnek granulowany do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w panierce z amarantusa
Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki.

Oczyszczamy z błonek i myjemy.

Następnie kotleciki lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.

Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku a na samym końcu w amarantusie.

Panierowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła klarownego.

Smażymy z obu stron.