Sposób przygotowania:
Filet w sosie pomarańczowym z orzechami
Pierś oczyścić ,posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem - odstawić na kwadrans .Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.Na rozgrzanym tłuszczu przyrumienić pierś .Smażenie zacząć od strony skórki, na koniec smażenia przełożyć skórką do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut, aby mięso doszło. Potem wyjąć i przykryć folią aluminiową, aby odpoczęło.Groszek ugotować w małej ilości wody z masłem i szczyptą soli. Drugą patelnię posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku .Wlać oliwę i smażyć partiami ziemniaki z obu stron na lekko rumiany kolor. Potem wszystkie przełożyć na patelnię,posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem do smaku i smażyć na małym ogniu do miękkości co jakiś czas przewracając ziemniaki. Na patelnie ze smażenia mięsa wlać sok wyciśnięty z pomarańczy i posiekane orzechy.Chwilę podgrzewać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien trochę odparować i nabrać kolorku.Na talerz włożyć porcję ziemniaków,groszku i mięsko .Polać sosem pomarańczowym z kawałkami orzechów.
Netka
Tit