Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka w herbacie.
Herbatę zaparzamy i czekamy aby ostygła. Mięso płuczemy, ściągamy skórę i resztki tłuszczu. Należy również usunąć polędwiczki. Do zimnego naparu dodajemy sok z limonki, pieprz cytrynowy i sól. Najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej, wtedy mięso bardzo ładnie przechodzi aromatem herbaty. Jednak gdy nie mamy tyle czasu, dziurawimy widelcem dość gęsto każdy kawałek mięsa. W ten sposób marynata dotrze szybciej i głębiej wewnątrz porcji. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kilka razy warto przemieszać aby wyrównać smaki. Obrane ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wyjmujemy mięso, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym filecie układamy plasterki ziemniaka, aby zachodziły jeden za drugi. Smarujemy wierzch oliwą lub olejem i posypujemy solą morską. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 30 min. W połowie pieczenia posypujemy ziemniaki pieprzem cayenne i świeżym rozmarynem.
reanja
Ela Dz
Przepis może wydać się szalonym...ale wart polecenia. Nawet mój mąż wielki przeciwnik powiedział...dobre było. :)
marietta
Ela Dz
Dziękuję bardzo:)