Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet z kurczaka w herbacie.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Filet o lekko miętowym smaku a na dodatek prawie bez tłuszczu.

Filet z kurczaka w herbacie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet z kurczaka w herbacie.

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w herbacie.
Herbatę zaparzamy i czekamy aby ostygła. Mięso płuczemy, ściągamy skórę i resztki tłuszczu. Należy również usunąć polędwiczki. Do zimnego naparu dodajemy sok z limonki, pieprz cytrynowy i sól. Najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej, wtedy mięso bardzo ładnie przechodzi aromatem herbaty. Jednak gdy nie mamy tyle czasu, dziurawimy widelcem dość gęsto każdy kawałek mięsa. W ten sposób marynata dotrze szybciej i głębiej wewnątrz porcji. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kilka razy warto przemieszać aby wyrównać smaki. Obrane ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wyjmujemy mięso, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym filecie układamy plasterki ziemniaka, aby zachodziły jeden za drugi. Smarujemy wierzch oliwą lub olejem i posypujemy solą morską. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 30 min. W połowie pieczenia posypujemy ziemniaki pieprzem cayenne i świeżym rozmarynem.
Filet z kurczaka w herbacie.
Do herbaty i przypraw wkładamy mięso i odstawiamy najlepiej na noc.
Filet z kurczaka w herbacie.
Obrane i suche ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Filet z kurczaka w herbacie.
Mięso przykryte ziemniakami smarujemy tłuszczem i posypujemy grubą solą.