djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Filet z kurczaka w sosie śmiet-koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne mięso w delikatnym sosie.

Filet z kurczaka w sosie śmiet-koperkowy

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie śmiet-koperkowy

 

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 woreczki ryżu,
  • 0,5 szklanka rosołu kostki,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • koperek,
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie śmiet-koperkowy
Filety z kurczaka gotujemy, aż będą miękkie. Ryż przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na rumiany kolor na bulionie. Następnie do bulionu dodajemy połowę śmietanki. Z drugiej połowy ubijamy pianę i mieszamy z koperkiem, po czym również dodajemy do bulionu. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ugotowane filety kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy wszystko do sosu śmietanowo-koperkowego. Trzymamy na ogniu jeszcze ok 2 min, żeby wszystko ładnie się zmieszało. Tak przygotowane filety podajemy z ryżem.