BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Filet z kurczaka w sosie z kluskami i kapustą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam danie obiadowe złożone z filetu z kurczaka w pysznym sosie z kluskami i dodatkiem czerwonej kapusty.

Filet z kurczaka w sosie z kluskami i kapustą

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie z kluskami i kapustą

 

  • pierś z kurczaka 1 szt,
  • przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do drobiu 1 łyżeczka,
  • odrobina ziół prowansalskich do smaku,
  • olej ,
  • gotowy sos ciemny 1 op,
  • mąka pszenna 2 płaskie łyżki,

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie z kluskami i kapustą
Pierś kurczaka oczyścić  opłukać i osuszyć.

Następnie natrzeć przyprawami, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć do miękkości mięsa obracając co jakiś czas i podlewając wytworzonym sosem.

Smażyć na małym ogniu pod przykryciem.

Usmażone mięso wyjąc i pokroić na plastry a do wytworzonego sosu dolać ugotowanego wcześniej bulionu w zależności ile potrzebujemy sosu.

Sos zagęszczamy gotowym sosem zrobionym według opisu na opakowaniu dodając niewielką ilość mąki pszennej.

Dokładnie wymieszać i wlać ciągle mieszając do gotującego sosu z bulionem.

Gotować do momentu zgęstnienia nie przerywając mieszania.

Podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.