paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Filet z kurczaka w ziołowo musztardowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Filety z kurczaka w marynacie ze świeżych ziół, masła, musztardy francuskiej oraz octu balsamicznego. Pieczone i soczyste pasują do ryżu jak ii do ziemniaków.

Filet z kurczaka w ziołowo musztardowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka w ziołowo musztardowej marynacie

 

  • filet kurczaka 3 sztuki
  • masło 1/3 kostki
  • ocet balsamiczny 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek (świeży) 4/5 gałązek
  • natka pietruszki (świeża) 4/5 gałązek
  • oregano (świeże) 4/5 gałązek
  • musztarda francuska 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w ziołowo musztardowej marynacie
Filety kurczaka naciąć pod ukosem po całej ich długości. Tymianek natkę i oregano opłukać i osuszyć, posikać. Masło roztopić i ostudzić włożyć do niego zioła i wymieszać.

Dodać do masła musztardę francuską i wlać ocet balsamiczny, wymieszać. Marynatę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Filety kurczaka natrzeć marynatą wsuwając marynatę również w nacięcia. Mięso pozostawić w marynacie około 4 godzin.

Filety piecz w nagrzanym piekarniku około 40mminut. Można podawać zarówno z ryżem jak i z ziemniakami. 
Filet z kurczaka w ziołowo musztardowej marynacie
Filety kurczaka naciąć pod ukosem po całej ich długości.
Filet z kurczaka w ziołowo musztardowej marynacie
Masło roztopić i ostudzić włożyć do niego zioła i wymieszać.
Filet z kurczaka w ziołowo musztardowej marynacie
Filety kurczaka natrzeć marynatą wsuwając marynatę również w nacięcia.
Filet z kurczaka w ziołowo musztardowej marynacie
Filety piecz w nagrzanym piekarniku około 40mminut.