Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z kurczaka z cytrynową nutką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Filet z kurczaka z dodatkiem pieprzu i piwa cytrynowego to dobry pomysł na smaczne, aromatyczne mięso.

Filet z kurczaka z cytrynową nutką

Składniki:

Filet z kurczaka z cytrynową nutką

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki piwa cytrynowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z cytrynową nutką

ETAP 1:

Filet z kurczaka z cytrynową nutką
Przygotowane składniki marynaty włożyć do miseczki.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski włożyć zmiażdżony czosnek, miód, pieprz cytrynowy.

ETAP 2:

Filet z kurczaka z cytrynową nutką
Składniki marynaty połączyć z olejem i sokiem z cytryny.

Wlać olej i sok z cytryny, wszystko razem dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Filet z kurczaka z cytrynową nutką
Do przygotowanej marynaty włożyć umyte mięso.

Mięso umyć, osuszyć, obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

ETAP 4:

Filet z kurczaka z cytrynową nutką
Przygotowane mięso włożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.

Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać piwem, przykryć i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Po 20 minutach odkryć, obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec około pół godziny polewając kilka razy piwnym sosem.


Tagi:

kurczak obiad