Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym z makaronem
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i chrząstek. Oprószyć połową soli i pieprzu i ziołami prowansalskimi. Polewamy połową oleju i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Pierś kładziemy na folię aluminiową posmarowaną resztą oleju, zawijamy i kładziemy na blaszce. Pieczemy w temp.180 stopni około godziny( wstawiłam do zimnego piekarnika).
Do miski wlewamy sok z wiśni,wode dokładamy wiśnie i żurawinę. Odstawiamy. W czasie pieczenia piersi dwa razy zlewamy płyn, który się wytopił. Upieczoną pierś chłodzimy.
Na patelnię przelewamy wiśnie wymierzane z żurawiną. Do sosu dodajemy masło, sól , pieprz. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu ( u mnie około 15 minut).
Wystudzoną pierś kroimy na kawałki. Na talerz wykładamy gęsty sos, kładziemy pokrojoną pierś, dookoła kładziemy makaron, polewamy talerz resztką sosu.
Ozdabiamy pietruszką.
Pierś kładziemy na folię aluminiową posmarowaną resztą oleju, zawijamy i kładziemy na blaszce. Pieczemy w temp.180 stopni około godziny( wstawiłam do zimnego piekarnika).
Do miski wlewamy sok z wiśni,wode dokładamy wiśnie i żurawinę. Odstawiamy. W czasie pieczenia piersi dwa razy zlewamy płyn, który się wytopił. Upieczoną pierś chłodzimy.
Na patelnię przelewamy wiśnie wymierzane z żurawiną. Do sosu dodajemy masło, sól , pieprz. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu ( u mnie około 15 minut).
Wystudzoną pierś kroimy na kawałki. Na talerz wykładamy gęsty sos, kładziemy pokrojoną pierś, dookoła kładziemy makaron, polewamy talerz resztką sosu.
Ozdabiamy pietruszką.