kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne połączenie mięsa kurczaka z sosem owocowym. Do tego makaron i mamy pyszne i lekkie danie w sam raz na obiad.

Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym z makaronem

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym z makaronem

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2łyżki żurawiny suszonej
  • 1szkl.ugotowanego makaronu
  • 1 mały słoik domowych wiśni w syropie
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju
  • listki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym z makaronem
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i chrząstek. Oprószyć połową soli i pieprzu i ziołami prowansalskimi. Polewamy połową oleju i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

Pierś kładziemy na folię aluminiową posmarowaną resztą oleju, zawijamy i kładziemy na blaszce. Pieczemy w temp.180 stopni około godziny( wstawiłam do zimnego piekarnika).

Do miski wlewamy sok z wiśni,wode dokładamy wiśnie i żurawinę. Odstawiamy. W czasie pieczenia piersi dwa razy zlewamy płyn, który się wytopił. Upieczoną pierś chłodzimy.

Na patelnię przelewamy wiśnie wymierzane z żurawiną. Do sosu dodajemy masło, sól , pieprz. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu ( u mnie około 15 minut).

Wystudzoną pierś kroimy na kawałki. Na talerz wykładamy gęsty sos, kładziemy pokrojoną pierś, dookoła kładziemy makaron, polewamy talerz resztką sosu.

Ozdabiamy pietruszką.