moniczkaaa_a

moniczkaaa_a

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Filet z kurczaka z sosem żurawinowo-imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos smacznie komponuje się z filetem Smak jest delikatny ale zarazem wyrazisty

Filet z kurczaka z sosem żurawinowo-imbirowym

Składniki:

Filet z kurczaka z sosem żurawinowo-imbirowym

 

  • Filet z kurczaka 1
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • konfitura żurawinowa 250g
  • mąka 1 łyżka
  • margaryna 1 łyżka
  • bulion 0,5 szklanki
  • imbir mielony 1/2 łyżeczki
  • żurawina suszona 1 garść

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z sosem żurawinowo-imbirowym
Filet z kurczaka podzielić na mniejsze części a następnie opłukać pod bieżącą wodą. Jogurt, sól, pieprz, mieszamy ze sobą. Do takiej marynaty wkładamy mięso i na 30 minut schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę zasmażamy na złoty kolor. Dolewamy bulionu i zagotowujemy. następnie dodajemy konfiturę, suszoną żurawinę oraz imbir. Dokładnie mieszamy i gotowe. Zamarynowane mięso układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone mięso układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem żurawinowo imbirowym.