Sposób przygotowania:
Filet z łososia marynowany
Z łososia odcinamy skórę i tłuszcz, dokładnie go płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Można oczywiście kupić filet już bez skóry, ale szczerze powiedziawszy o wiele łatwiej znaleźć jakiś sensowny i w miarę gruby filet ze skórą. W miseczce mieszamy sól z cukrem i drobno posiekanym koperkiem oraz łyżeczką pieprzu.
Marynatę nakładamy na oczyszonego łososia. Imbir obieramy, kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam obieraczki do warzyw). Rozkładamy na łososiu. Skrapiamy kilkoma łyżkami oleju. Łososia zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24-36 godzin.
Po upływie tego czasu, usuwamy imbir. Marynatę z łososia ściągamy do miseczki i dodajemy do niej musztardę i tyle oliwy z oliwek, aby otrzymać gęsty sos (około 100 ml). Doprawiamy do smaku pieprzem. Łososia kroimy w cienkie plasterki. Podajemy z przygotowaną pastą.
Marynatę nakładamy na oczyszonego łososia. Imbir obieramy, kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam obieraczki do warzyw). Rozkładamy na łososiu. Skrapiamy kilkoma łyżkami oleju. Łososia zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24-36 godzin.
Po upływie tego czasu, usuwamy imbir. Marynatę z łososia ściągamy do miseczki i dodajemy do niej musztardę i tyle oliwy z oliwek, aby otrzymać gęsty sos (około 100 ml). Doprawiamy do smaku pieprzem. Łososia kroimy w cienkie plasterki. Podajemy z przygotowaną pastą.
kołczu
jaNina