Sposób przygotowania:
Filet z łososia marynowany z koprem
Przygotować zasypkę z soli i cukru z dodatkiem białego pieprzu gruboziarnistego. Filet
z łososia ze skórą zaprawić dość obficie zasypką i słuszną ilością posiekanego kopru. Marynować przez 12 godzin, po czym odlać z łososia sok, który wypłynął, i znów zasypać zasypką. Marynować 24 godziny, aż łosoś zgubi smak surowizny.
Wymieszać musztardę francuską, musztardę Dijon, miód, ocet winny, cukier, sól, posiekany koper. Zamarynowanego łososia pokroić w cienkie plastry i podawać z przygotowanym sosem musztardowo-miodowym.
Danie podawane na kolacji wigilinej na promie Stena Baltica
z łososia ze skórą zaprawić dość obficie zasypką i słuszną ilością posiekanego kopru. Marynować przez 12 godzin, po czym odlać z łososia sok, który wypłynął, i znów zasypać zasypką. Marynować 24 godziny, aż łosoś zgubi smak surowizny.
Wymieszać musztardę francuską, musztardę Dijon, miód, ocet winny, cukier, sól, posiekany koper. Zamarynowanego łososia pokroić w cienkie plastry i podawać z przygotowanym sosem musztardowo-miodowym.
Danie podawane na kolacji wigilinej na promie Stena Baltica
Amberr8