Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Filet z łososia z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzięki pieczeniu łososia w papilotach wszystkie smaki i aromaty świetnie się łączą tworząc doskonałą całość, jest nie tylko zdrowy, ale i sycący.

Filet z łososia z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet z łososia z piekarnika

 

  • filet z łososia (pasek / 200 g. / usunąć skórę)
  • 1 ziemniak (pokroić w plastry)
  • papier do pieczenia
  • przyprawy: sól morska / pieprz

 

  • MARYNATA
  • 3 łyżki masła (roztopić)
  • 1 łyżka czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 łyżki pietruszki (posiekać)

Sposób przygotowania:

Filet z łososia z piekarnika
► MARYNATA : połączyć i wymieszać z sobą: masło, czosnek i posiekaną pietruszkę.

Plastry z ziemniaka ułożyć prostokątnie, poprzek na papierze do pieczenia, polać połową przygotowanej marynaty i przyprawić solą i pieprzem. Rybę umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć. Pasek z łososia położyć na ziemniakach, polać drugą połową przygotowanej marynaty i ponownie przyprawić solą i pieprzem.

► Tak przygotowanego łososia zawinąć w papier do pieczenia, włożyć w podgrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w 180 C / Termoobieg /. Następnie ( kto chce ) odwinąć papier i piec jeszcze przez kilka minut.
Filet z łososia z piekarnika
Plastry z ziemniaka ułożyć poprzek na papierze do pieczenia, polać przygotowaną marynatą i przyprawić solą i pieprzem.
Filet z łososia z piekarnika
Z mięsa łososia ostrym nożem ostrożnie usunąć skórę, umyć, osuszyć i pociąć na paski.