Sposób przygotowania:
Pieczony łosoś ze szpinakiem
Filet z łososia oprószyć solą i pieprzem. Wzdłuż fileta robimy nacięcia, ale nie na wylot. Nacięcia wypełniamy pokrojonymi liśćmi szpinaku.
Wierzch łososia posypujemy startą na tarce mozzarellą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy nieco masła i dodajemy świeży szpinak z odrobiną soli i przepuszczonym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem.
Smażymy delikatnie aż nam zwiędną liście. Szpinak układamy na talerzu. Na szpinak nakładamy filet z łososia i dekorujemy plasterkami cytryny.
Wierzch łososia posypujemy startą na tarce mozzarellą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy nieco masła i dodajemy świeży szpinak z odrobiną soli i przepuszczonym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem.
Smażymy delikatnie aż nam zwiędną liście. Szpinak układamy na talerzu. Na szpinak nakładamy filet z łososia i dekorujemy plasterkami cytryny.
Magdalena88