Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Pieczony łosoś ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne i zdrowe danie obiadowe: zapiekany łosoś na kołderce ze szpinaku, pod mozzarellą. Pasuje do ziemniaków, lub frytek.

Pieczony łosoś ze szpinakiem

Składniki:

Pieczony łosoś ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś ze szpinakiem
Filet z łososia oprószyć solą i pieprzem. Wzdłuż fileta robimy nacięcia, ale nie na wylot. Nacięcia wypełniamy pokrojonymi liśćmi szpinaku.

Wierzch łososia posypujemy startą na tarce mozzarellą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy nieco masła i dodajemy świeży szpinak z odrobiną soli i przepuszczonym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem.  

Smażymy delikatnie aż nam zwiędną liście. Szpinak układamy na talerzu. Na szpinak nakładamy filet z łososia i dekorujemy plasterkami cytryny.  

Tagi:

szpinak obiad