Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 512]

Filet z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne mięso z kurczaka za sprawą duszonych pieczarek w maśle. Zapieczone z żółtym serem. Idealne na zimowe obiady.

Filet z niespodzianką

Składniki:

Filet z niespodzianką

 

  • 10 ładnych kawałków z piersi kurczaka -każdy po ok. 12 dag
  • 60 dag bardzo ładnych,małych kapeluszy z pieczarek
  • 1/2 kostki masła
  • 10 grubszych prostokątnych plasterków sera żółtego np. złoty mazur
  • vegeta,przyprawa do drobiu,czosnek granulowany i sól do smaku
  • 4 łyżki oleju oleju z suszonymi ziołami

Sposób przygotowania:

Filet z niespodzianką

Przygotowanie mięsa:

Filet z niespodzianką
Na podpieczonym mięsie układać uduszone kapelusze pieczarek

Kawałki mięsa lekko rozbić. Natrzeć do smaku solą,przyprawą do drobiu i czosnkiem granulowanym.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Kawałki mięsa ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast i wysmarowanej olejem z ziołami.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 25 min.

Po tym czasie wyciągnąć i ułożyć na każdym kawałku mięsa po 3-4 uduszone pieczarki i po 1 plasterku żółtego sera. Zapiekać jeszcze ok. 10 min.,aż ser się ładnie roztopi.

Przygotowanie pieczarek:

Pieczarki oczyścić i umyć. W małym rondelku rozpuścić masło. Do masła włożyć kapelusze pieczarek.

Posypać odrobiną vegety i dusić do miękkości na małym ogniu ,od czasu do czasu mieszając.