zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Filet z prawdziwkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Miały być znowu zwykłe kotlety z piersi kurczaka bo mój synuś je uwielbia. Ale pokombinowałam i dla Niego przygotowałam kotlety a dla reszty takie fileciki z prawdziwkami i były pyszne.

Filet z prawdziwkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z prawdziwkach

 

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 250 g blanszowanych kapeluszy prawdziwków
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki masła
  • 2 szk rosołu

Sposób przygotowania:

Filet z prawdziwkach
Filety umyć i osuszyć. Na talerz wsypać mąkę, dodać sól i pieprz i wymieszać. Każdy filet obtoczyć w tej mące i odłożyć na kilka minut. W szerokim rondlu roztopić masło, ułożyć filety i podsmażyć z obu stron. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć i dodać prawdziwki oraz koperek. Następnie wlać rosół, dodać przyprawy i wszystko dusić około 15 minut. Gotowe filety w borowikach podawać np. z surówką z kapusty i ziemniakami.
Filet z prawdziwkach
Etap 1 filety obtoczyć w mące z pieprzem i solą
Filet z prawdziwkach
Etap 2 podsmazyć je na oleju na rumiano .
Filet z prawdziwkach
Etap 3 dodac cebulę prawdziwki i podlac a potem dusić
Filet z prawdziwkach
Etap 4 wszystko dusić do miękkości mięsa kilkanaście minut