Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Filet z kurczaka, mocno popieprzony

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

delikatne mięso w ostrej wersji i do tego z owocami - pycha!

Filet z kurczaka, mocno popieprzony

Składniki:

Filet z kurczaka, mocno popieprzony

 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ok.2 łyżeczki kruszonego pieprzu czerwonego
  • ok. 1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • do smaku: sól

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka, mocno popieprzony
Każdą pierś rozciąć na dwie pojedyncze części, oddzielić polędwiczki. Duże części lekko rozbić dłonią, oprószyć lekko solą, skropić 3 łyżkami soku cytrynowego i 3 łyżkami oliwy. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do lodówki.

Zamarynowane filety oprószyć obficie kruszonym pieprzem i papryką, kłaść na mocno rozgrzaną patelnię (nie wlewać tłuszczu) i usmażyć na złoto-brązowo z obu stron, ok. 3-5 min. z każdej.

Podawać z ziemniakami z wody i salsą truskawkową.

Salsę przygotować w/g przepisu https://gotujmy.pl/salsa-truskawkowa,przepisy-owoce-przepis,62964.html