jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Filet z sosem czereśniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

To coś dla osób lubiących połączenie owoców i mięsa! Smak czereśni rewelacyjnie komponuje się z delikatnym filetem.

Filet z sosem czereśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z sosem czereśniowym

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z sosem czereśniowym
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przecinamy na dwie połówki. Następnie oprószamy je świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą morską. Tak przygotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy po wierzchu delikatnie olejem i pieczemy do miękkości w 180˚C. Upieczone mięso wyjmujemy. Uzyskamy sos zlewamy. Między czasie myjemy, osuszamy i drylujemy czereśnie. Następnie przygotowujemy czereśniowy sos. SOS: W garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy do niego brązowy cukier. Następnie dodajemy wytopiony podczas pieczenia sos oraz przygotowane czereśnie. Do sosu dodajemy ocet balsamiczny oraz świeżo mielony czarny pieprz. Całość delikatnie zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczone mięso polewamy sosem i podajemy!
Filet z sosem czereśniowym
umyty i osuszony filet doprawiamy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego
Filet z sosem czereśniowym
przyprawionego fileta pieczemy do miękkości w 180 stopniach C
Filet z sosem czereśniowym
Miedzy czasie czereśnie myjemy i usuwamy pestki
Filet z sosem czereśniowym
w rondelku przygotowujemy sos . zaczynamy od rozpuszczenia cukru