jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Filet z sosem ze świeżej żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Lubię to połączenie: soczystego filetu z słodkawo-gorzkawą żurawiną. Całość idealnie łączy dodatek sera.

Filet z sosem ze świeżej żurawiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet z sosem ze świeżej żurawiny

 

  • Składniki:
  • 2 podwójne filety z kurczaka,
  • ¾ szklanki świeżej żurawiny,
  • 4 łyżki cukru,
  • Około 7 dag sera żółtego,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Filet z sosem ze świeżej żurawiny
Filety płuczemy, osuszamy i dzielimy na 4 porcje. Delikatnie rozbijamy. Następnie oprószamy przyprawami. Pozostawiamy na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy żurawinowy sos. Opłukaną i osuszoną żurawinę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier. Tak przygotowaną smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie smażenia dobrze jest żurawinę rozgnieść łyżką, ponieważ pod wpływem ciepła lubi pryskać, wybuchać. Gotowy sos odstawiamy z ognia. Przygotowane wcześniej filety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe odsączamy z tłuszczu. Na każdej porcji wykładamy po 1-1,5 łyżki sosu żurawinowego. Na wierzch ścieramy ser żółty. Tak przygotowane porcje mięsa zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Filet z sosem ze świeżej żurawiny
Filet lekko rozbijamy i doprawiamy przyprawami
Filet z sosem ze świeżej żurawiny
Na usmażony filet wykładamy wcześniej przygotowany sos
Filet z sosem ze świeżej żurawiny
Na sos żurawinowy ścieramy ser. Całość zapiekamy