Sposób przygotowania:
Filet z sosem ze świeżej żurawiny
Filety płuczemy, osuszamy i dzielimy na 4 porcje. Delikatnie rozbijamy. Następnie oprószamy przyprawami. Pozostawiamy na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy żurawinowy sos. Opłukaną i osuszoną żurawinę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier. Tak przygotowaną smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie smażenia dobrze jest żurawinę rozgnieść łyżką, ponieważ pod wpływem ciepła lubi pryskać, wybuchać. Gotowy sos odstawiamy z ognia. Przygotowane wcześniej filety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe odsączamy z tłuszczu. Na każdej porcji wykładamy po 1-1,5 łyżki sosu żurawinowego. Na wierzch ścieramy ser żółty. Tak przygotowane porcje mięsa zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy.